Testrit F01 vs F10 door BMW7forum.nl

530d vs 730d

Welke is de ‘must have’ en welke delft het onderspit ?

Aangekomen bij BMW dealer Ekris te Veenendaal stonden ze reeds klaar. De 730d met M-pakket en de 530d in dezelfde uitvoering. Zelfde motoren, zelfde uitrustingsniveau, kortom, mooi vergelijkingsmateriaal.
Als je instapt heb je bij beide auto’s gelijk het idee met een stuk kwaliteit op pad te zijn. Het verschil zit ‘m eigenlijk vooral in het formaat wat je tijdens het rijden merkt. De 5 is wat directer en de 7 is wat meer comfortabel. Qua snelheid zit er geen verschil in, maar wat snelheidsbeleving betreft zou ik gezegd hebben dat de 5 sneller was. Eigenlijk heel knap wat BMW hier gedaan heeft. Beide auto’s doen niet voor elkaar onder, maar toch heb je het idee met twee compleet verschillende auto’s op pad te zijn.
De gadgets.
De 5 zit alles behalve karig in de opties, maar hier wordt het verschil met de 7 echt gemaakt. Het feest begint al als de 7 tot leven komt. Met de Head Up Display, de keyless go de comfortabelere stoelen en ga zo maar door. Nu had ik aan het begin van de dag voor mijzelf al bepaald dat de 7 hoe dan ook als winnaar uit de bus zou komen, maar het blijkt niet zo een gelopen race te zijn als ik gedacht had. Ik moet ‘helaas’ bekennen dat de 5 hoge punten heeft gescoord bij mij en heeft de 7 zelfs hier een daar een puntje laten vallen. Zo vind ik bijvoorbeeld de plastic delen in de stoelen van de 7 echt een afknapper. Zelfs in de 1 serie zijn die gedeelten gewoon leer. Wellicht een verbeterpuntje voor de facelift. Gelukkig weten de overige opties de kwaliteitsbeleving van de 7 nog wel boven die van de 5 te krijgen, maar de 5 krijgt gedurende de dag steeds meer credit in mijn beleving.
De F01 heeft een 3 liter twin-turbo diesel blok met 245pk in de geteste uitvoering kost dit speeltje €121455, 0-100 in 7.2 sec, de F10 heeft de zelfde motor echter kost bijna de helft te weten €72400 0-100 in 6.2 sec.
Dan de praktische zaken. De binnenruimte in de vijf is beduidend minder als in de zeven en ook minder als in mijn E38. Ga je er echter vanuit dat de 530d veel vaker alleen gereden zal worden als zijn grote broer, zou dat een logische keuze kunnen zijn. Neemt niet weg dat beide auto’s nog steeds echte rijders auto’s zijn waarbij je jezelf al snel betrapt op een smile van oor tot oor.
Ik vond het erg jammer afscheid te moeten nemen van beide auto’s en op de terugweg in mijn eigen 750i kon ik eigenlijk met moeite toegeven dat de zeven voor mij als winnaar uit de bus kwam.

Met dank aan Ekris BMW die beide voitures beschikbaar gesteld heeft.

Voor een video verslag van de F01 vs F10 klik hier