De nieuwe BMW M5

BMW M5

Met het uitkomen van de nieuwe BMW M5 heeft BMW wederom bewezen dat het leidinggevend is op het gebied van de luxe sport sedan klasse. Deze vijfde generatie M5 heeft alles in huis om het hart van de BMW liefhebbers weer sneller te laten kloppen. De 5 liter V10 uit de vorige M5 is teruggebracht tot een V8, maar daar krijg je dan wel een dubbele turbo voor terug. Hierdoor heeft de M5 een vermogen gekregen van 560pk en 680nm en vlieg je in 4,4 seconde naar de 100km per uur. Het geluid wat deze motor produceerd is ook wat je mag verwachten van de BMW M divisie en ruim 7000 toeren halen is dan ook geen probleem. Andere snufjes zoals launch control, automatische parkeermodus, start stop functie en schakelflippers op het stuur zijn uiteraard ook aanwezig. De M5 beschikt ook over de BMW efficient dynamics technologie waardoor dit monster toch maar 9,9 liter benzine verbruikt op 100km en dat is voor een auto in deze klasse zeer acceptabel.

Rondom de auto zijn de karakteristieke kenmerken van de BMW M5 duidelijk terug te vinden. Het dynamische ontwerp draagt ook flink bij aan de prestaties van de auto. De voorbumper heeft extreem grote luchtinlaten gekregen voor het koelen van de motor en de remmen en de breed uitlopende wielkasten zijn ook weer aanwezig om te laten zien dat het hier een echte M5 betreft. Daarnaast heb je natuurlijk de keurmerk M-kieuwen aan de zijkant van de auto met geintegreerde richtingaanwijzers, het welbekende paar van dubbele uitlaatpijpen en daartussen zit de aerodynamisch geoptimaliseerde achterbumper met diffuser. Al dit moois rust op 19-inch M-lichtmetalen velgen in het exclusieve dubbel-spaak design.

Het interieur heeft ook weer de unieke combinatie van sportwagen cockpit en luxe ambiance zoals je van M5 verwacht. Van de M-sportstoelen tot het M-specifiek instrument cluster. De sportstoelen en middenconsole zijn met Merino leer bekleed, ook krijg je exclusieve aluminium Trace decoratieve lijsten, BMW Individual hemelbekleding in antraciet, elektrisch bediend stuurkolom aanpassing, vier-zone automatische climate control en een zachte ambiante gloed van verlichting door de auto.

En dan is er natuurlijk ook nog een uitgebreid assortiment van rijhulpsystemen aanwezig. Om er een aantal te noemen: de M-specifieke Head-Up Display, Adaptieve Koplampen voor standaard xenon verlichting, High-Beam Assistent, BMW Night Vision met voetgangers detectie, Rijbaan assistent met waarschuwingssysteem en het gebruik van internet inclusief een uitgebreide integratie van smartphones en muziekspelers. Ook is er real-time verkeersinformatie en applicaties voor het ontvangen van webradio en het gebruik van Facebook en Twitter. Altijd handig als je in de file staat.

Er is ook een met 6 versnellingen handgeschakelde M5, maar deze word helaas alleen geleverd in Amerika omdat er in Europa te weinig vraag naar is. Toch een beetje jammer voor de echte die-hards onder ons.

De BMW M5 is in Nederland leverbaar vanaf €132,250 en in België vanaf €108,000

Technische specificaties:

Prestaties
0-100 km/u in 4,4 sec., topsnelheid 250 km per uur (optioneel 305 km per uur), verbruik van 9,9 l/100 km

Techniek
4.395 cc V8 twinturbo, achterwielaandrijving, 560 pk, 680 Nm, 1.870 kg en 232 g/km CO2 (zeer interessant voor de groene M5 rijder)