Lambda sensors.

Opeens, ergens in december 2011, liep onverwacht het brandstofverbruik van mijn 740 behoorlijk op. Nu had ik al vernomen via het forum dat het aan de LMM ( Lucht Massa Meter ) zou kunnen liggen, en daar ben ik ook vanuit gegaan. Aangezien mijn harddisk in mijn computer helemaal vol was, was het niet mogelijk de 7 met DIS uit te lezen.

Dus vol goede moed ga ik dan in Nederland naar de lokale schijvenboer, ik zal de naam niet noemen maar het was MyCom in Hoofddorp, of heb ik het nu verraden? Staande aan de balie zeg ik: “Ik heb een IDE schijf nodig”. Ik wist niet dat ik, nadat ik 5 jaar geleden uit de computerbusiness gestapt ben, een gezicht vol raadsels achter de toonbank zou aantreffen met deze vraag. De geachte zaterdag-hulp moet om hulp gaan vragen. Maar uiteindelijk kan ik hem toch, nota bene op de website van de toko waar hij werkt, laten zien wat ik nodig heb. Als ik ooit een 17-jarige wazig heb zien kijken was het toen wel!

Met een 320 GB schijf stap ik de winkel uit, niet geweldig groot, ik weet het maar toch een stuk meer ruimte dan op mijn 80 GB schijfje, en ook niet goedkoop. Toch blij met mijn nieuwe schijf vertrek ik naar Frankrijk, en dan moet die er het liefst nog dezelfde avond, na aankomst, in. Mechanisch is het een fluitje van een cent, maar windows wil weer eens niet meewerken. De laatste versie die ik heb is verkregen als “relatie backup”, in de volksmond ongenuanceerd een illegale kopie genaamd, populair gezegd: een ge-konijn-de Beta-test versie. Het CD-tje heeft helaas geen bootsector, nou dat fix ik wel even hoor. Niet dus…. Na het internet omgespit te hebben kan ik aan de hand van de gevonden informatie de CD “bootable” maken. Oh wauw !! Wat een geweldig medium is het internet toch. Ik start de installatie en Windows gaat de schijf formatteren, yes!! Maar wacht eens even…. Ik zie maar 128 GB terug van mijn schijf !!

Blijkt dat er in mijn pre-historische versie geen enkel service-pack zit. Ja lekker, even op internet kijken dan maar weer. Ik vind een methode om SP-3 in de oude versie te “slipstreamen”, dus via de achterdeur naar binnen te werken. Ik volg de instructies nauwlettend en volgens de regels der wet zou het nu wél moeten werken. Je begrijpt dat het geluk van het begin af aan al niet aan mijn kant is. 128 GB en that’s it !! Inmiddels steekt de zon in het oosten alweer zijn hoofd boven de horizon uit. Zal ik er nu mee stoppen en naar bed gaan? Ik trek de stekker eruit en ga slapen. Toch wel opmerkelijk dat je in windows op “Start” moet klikken om te kunnen stoppen. Ik heb de humor van Bill Gaatjes nooit echt begrepen.

Vergeet inmiddels niet dat het “alleen maar” gaat over het installeren van BMW uitlees-software op een grotere harddisk tot zover.

De volgende Middag rond 5 uur ga ik weer aan de gang. Nooit geweten dat je van een ritje Hoofddorp – zuid-west Frankrijk een jetlag zou kunnen oplopen. Enfin, de software geïnstalleerd en de 7 aan de computer gehangen. Niet de LMM maar de lambda sensors geven problemen, goed te weten en “even” nieuwe bestellen. Mijn geluk kennende zal dat niet zonder slag of stoot verlopen.

De door Rein aangegeven site van MisterAuto bestaat ook in de Franse variant, dus buiten nog wat andere onderdelen zoals lucht- en oliefilters bestel ik de Lambda sensors bij MispuntAuto. Mijn in Nederland geregistreerde Visa card wordt door MiskoopAuto weigerd en wil, vanwege de één of andere campagne tegen misbruik van creditcards, weten waar ik nu eigenlijk woon. Tja, ik woon in Nederland maar verblijf in Frankrijk. Dat is niet genoeg, ze willen een kopie van mijn afrekening van het energiebedrijf in Frankrijk. Ja hallo, dat staat op naam van mijn vrouw !! Buiten dat ben ik niet bereid dit soort privé gegevens te verstrekken.

Bij MiskleunAuto heb ik uiteindelijk, na 5 E-mails mijn order geannuleerd, geld terug gekregen en verder niets aan de hand. Maar die sensors krijg ik daardoor niet. Eens even kijken, misschien in Engeland. Dus na 2 uur speuren met een Engelse vriend een bedrijf gevonden die de sensoren kan leveren. “Are they the original Bosch ones” vraag ik aan de telefoon, en het antwoord aan de andere kant van die 4 draadjes is, “Sure mate, we only sell the best”. “Great, I got a friend who will be over to pick them up next week, do you have two of those?” Uhhh “No, only got one in stock, but if you want me to, I can order another one”, Please do!! Thanks !! Voor wie niet goed engels spreekt of begrijpt, wat ik betwijfel, probeer het niet door google vertalingen te proppen want dan krijg je een soort van ingeburgerde Marokkanen Turks. Niets mis mee hoor, met die mensen van google bedoel ik.

Goed, mijn vriend is in Engeland en haalt de sensors op, even later krijg ik een E-mail waarin staat dat het géén Bosch sensors zijn maar Beru. Ja wacht even he, dat heb ik niet besteld!! Ik schrijf een E-mail terug dat hij ze kan terug brengen, of dat gelukt is weet ik op dit moment nog niet. Feit is wel dat ik nog steeds géén lambda sensors heb.

Hoe moeilijk kan het zijn om twee lambda sensors van Bosch te bemachtigen?? Via een Franse site stuit ik op Bosch sensors, voor een redelijke prijs ook nog, in ieder geval goedkoper dan bij MisverstandAuto. Dus bestellen die handel!! Oh ja, even vergeten, ik heb géén Franse credit card. Om Frankrijk staat een hek, alles daarbuiten hebben die wijnslobberaars nog nooit van gehoord. En Nederland, Pays Bas, doen ze al helemaal geen zaken mee. Dat is de schuld van Napoleon, je weet wel dat kleine Franse mannetje met zijn hand in zijn hemd en een steek op zijn hoofd, die ook Nederland ooit eens veroverd heeft. Een steek is bij ons thuis een pisbak, ook wel gebruikt in ziekenhuizen. Maar het feit blijft prevaleren, de Fransen zijn Nederland weer kwijtgeraakt en zijn daar nog steeds pissig over.

Miki !!! Mag ik je credit card even “lenen”?? Zij heeft wél een Franse “card” dus dat moet werken. Juist ja, alles gaat goed, heb ik alleen de fout gemaakt om op de website van Oscaro háár E-mail adres in te vullen. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen… De bevestiging van de bestelling komt in háár mailbox, dat is het ergste nog niet, het komt ook nog eens in de spam-folder!! Miki is rigoreus en verwijdert alles in de spam-folder dagelijks.

Drie dagen later ben ik toch benieuwd hoe het met de bestelling staat, ik log in op Oscaro-dot-com en zie tot mijn verbazing dat de bestelling niet bevestigd is. Het geld wordt binnen vier werkdagen terug gestort op uw rekening.

Nee he!!! Dat is de 3e keer !! Ik krijg de sensors niet geleverd. Buiten dat vind ik nog een bericht van Oscaro in haar spam-folder dat de Bosch sensors niet leverbaar zijn, of het ook Beru mag zijn. Op dat moment moet ik toch echt heel nodig een bier-lozing in de steek van Napoleon doen hoor !!

Ik voel me in de steek gelaten en duik het internet maar weer eens op, eerst op Duitse sites want daar komt Bosch vandaan, maar alle webwinkels die ik vind willen niet naar Frankrijk versturen, óf accepteren mijn “Internationaal gewaarmerkte Nederlandse VISA Card” niet. De ene accepteert wel mijn credit card maar verstuurt niet naar Frankrijk, de andere wil wel naar Frankrijk versturen maar heeft geen mogelijkheid om de rekening naar mijn adres in Nederland te sturen.. Dat lijkt dubbel, en dat is het ook.

Inmiddels kom ik op de Duitse sites wél het land “Neukaledonien” tegen, en zeg nu zelf, dat is toch geen vertaling !! De eerste 4 letters blijven je bij, ook als je begrepen hebt wat er eigenlijk staat is het nog steeds raar. Intussen staat Nederland er niet bij…. De Nederlandse Antillen wél. Wie wordt er hier nou eigenlijk gediscrimineerd?

Tot op dat moment heb ik nog géén sensors kunnen bestellen, en het is inmiddels eind Februari.
Wacht eens, ik heb ook een account op Amazon punt FR, maar dat mag de pret niet drukken. Ik verander de extentie in punt-com en er gaat een wereld voor mij open. Ik kan de lambda sensors in de United States gewoon bestellen, voor 3x niks in verhouding met de prijzen hier. Levertijd binnen 5 dagen, “all over the world”, wat wil je nog meer?? En nu maar hopen dat ze over een paar dagen op de deurmat liggen.

Het moraal van dit verhaal:

Hetgeen om de hoek geproduceerd wordt is (te) duur.
Hetgeen wat van “om de hoek” wordt geëxporteerd is moeilijk terug te vinden.
Hetgeen wat je zoekt is vér te vinden.
Ik heb het gevonden, 2 voor de prijs van 1 in Obama zijn speeltuin!!
Inclusief douane, BTW, en wat kan je allemaal nog verzinnen, uitvoer, doorvoer, invoer, leesvoer, en dat allemaal voor € 164,- de 2 !!
Dat ben ik bij de lokale dealer kwijt voor 1 sensor! Het is toch eigenlijk gekkenwerk dat een onderdeel twee keer de wereld rond moet gaan om goedkoper te mogen zijn. Schiet mij maar lek, ik begrijp er helemaal niets meer van.

Nu nog afwachten of ze ook daadwerkelijk komen, indicatie op de site is tussen 27 Februari en 4 Maart 2012, ja, dit jaar zelfs!! De tracking informatie leert mij dat de 2 Lambda sensors inmiddels onderweg zijn naar Frankrijk…. Toetoet, dat is snel !!

Mijn hart klopt hoopvol.
Nico.