Computer problemen.

Het begon op een mooie zaterdagavond, de maan schijnt, de katten liggen te slapen, Miki zit TV te kijken… en dan ineens, uit het niets geeft mijn zoon een schreeuw. De katten maken dat ze wegkomen, Miki wordt abrupt uit haar serie getrokken en ik schrik mezelf rot. De PC waar mijn zoon op zit te werken aan zijn boek geeft spontaan een blauw scherm. In dat scherm staat een error-code, niemand heeft ooit begrepen wat Bill Gaatjes daar nu eigenlijk mee bedoelt. Maar de melding dat Windows er mee is gestopt komt overduidelijk over.

Gewoon opnieuw opstarten… ja soms werkt dat, maar die avond niet. Het besturings-systeem is er echt mee gestopt, geen mogelijkheid meer om op welke wijze dan ook Windows op andere gedachten te brengen. De meldingen zal ik even vertalen, “Ik heb er genoeg van”, “Ik doe hier niet meer aan mee”, “bekijk het”, en als je mij opnieuw gaat proberen te installeren zal ik er alles aan doen om het probleem te handhaven.

Ik probeer nog om Widows ( Ja, zonder “N”, de weduwen van de verloren bytes…) via het Dirty Operating System ( DOS ) te starten maar ook dat maakt op de dwarsliggende Windows geen indruk. Overigens vraag ik me af of de volle maan daar verantwoordelijk voor is. Je weet wel, zonnenstormen en maanstralen, springtij en westerstorm. Daar kunnen de oudjes in Zeeland nog wel van meespreken, die vergeten 1953 niet hoor! Voor de mensen die nu met vraagtekens zitten, in 1953 heeft de watersnoodramp in Zeeland plaatsgevonden. Voor meer informatie verwijs ik naar Wikipedia. Niet dat het iets met Windows te maken heeft maar het geeft een beetje de ernst van het probleem aan.

Terwijl ik aan de PC waar mijn zoon op werkt aan het “troebelshoeten” ben valt ineens ook mijn eigen PC uit. Er komt een chemisch ruikend luchtje uit en een rookpluim. Dan heb je alles gehad, 2 PC’s binnen 15 minuten buiten gebruik! Het internet werkt wel, via de laptop van Miki kan ik nog verbinding maken. Maar… Daar staat Windows 7 op, normaal gezien ben ik oneindig fan van dé 7 maar als het Windows betreft hoeft het voor mij niet meer. Ik kan er wel mee omgaan, het gedraagt zich als een vrouw die toevallig in de overgang is. Daarbij een opvlieger heeft en voor de rest van de wereld onuitstaanbaar is. Laat mijn vrouw daar nu wonderwel heel goed mee om te kunnen gaan, met de Windows 7 hè, de overgang heeft ze gelukkig al achter de rug. Er bestaat tussen haar en Windows 7 een soort van osmose, één zijn met de machine, beide hebben een handelbaarheid als een motor met zijspan, vrijdagmiddag in de file op de A4 bij de brug over de oude Rijn. ( Nee !! met A4 bedoel ik geen Audi, waarom denken jullie dat toch steeds?? )

Zoeterwoude, A4, vrijdagmiddag, hoe zuur kan het worden? Ik heb die ergernis niet nodig, ik heb nu 2 PC’s die het niet meer doen. Mijn zoon stuitert tegen het plafond en ik zeg heel tactisch “Als je nu een witkwast beetpakt scheelt het mij ook weer werk”!! Kwaad beent hij het huis uit, ik roep hem nog na “Ben je nu ook al voor slager aan het oefenen??”. Even rust, laat die berg elektrisch gevoedde semi-intelligentie ook maar even lekker met rust. Toch moet ik een oplossing vinden voordat hij terugkomt, het dak eraf gaat en de buurman, als oud strijder, in de bosjes gaat liggen met zijn jachtgeweer. Het zal niet de eerste keer zijn dat buurman in de front-linie-verdedigings-mode schiet. Dan schiet me ineens iets te binnen, ik heb nog een oude PC in de schuur staan die ik ooit eens voorzien heb van VAG uitlees software. Dus geen wonder dat die, compleet met OBD-nul kabel, in de schuur beland is.

In de schuur jaag ik de muizen uit de systeemkast, we hebben 2 katten maar die kijken mij aan met een koppie van “Ik dacht het niet, geef mij maar echt voer”!
Eens kijken of het fossiel der kunstmatige intelligentie nog wil opstarten, na 3 keer proberen begint inderdaad het programma “Raampjes” te laden, het is nog dubbel glas ook!! Uhh, XP.
Ik ben in staat om binnen enkele minuten de harddisk uit mijn zoon zijn computer te halen en in de werkende aan te sluiten, het zweet loopt van mijn hoofd. Als het zo zou zijn dat zijn boek beschadigd is, of nóg erger… verdwenen, dan is er een jaar werk door de afvoer. Ja, ik weet het, “A copy a day keeps trouble away”!! Gelukkig, ik kan alles nog kopieren, en dat geldt ook voor al mijn directories die met BMW te maken hebben. Vreemd genoeg heb ik daar wel 3 kopieën van, kan een fotootje of wat schelen maar toch. Erg eigenlijk hè.

Wordt vervolgd,
Nico.