Computer problemen, het is nog niet gedaan.

De miniatuurversie van de oorlog in Korea blijft uit als mijn zoon terug komt, hij kan verder werken en daar is hij tevreden mee. En dan zit ik met 2 systeemkasten die gereanimeerd moeten worden, eerst de makkelijkste maar. Even Willows opnieuw installeren en klaar, toch? Niet dus, zelfs de “Ultimate version”, by MadDog ( Yeah right!! ) geeft het na 10 minuten op. Dat is tijdens de installatie, niet tijdens het gebruik. Niks aan de hand, gewoon doorademen en opnieuw starten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, ja vroeger met Windows ME. Exact, de Moslim Editie die onder de Mobiele Eenheid verdeeldheid probeerde te zaaien. Maar is iedereen die Mohammed E. heet nu meteen een terrorist? Met hopelijk de zegen van Allah, ga ik voor de derde keer proberen XP te installeren. Als het crashed is het definitief de schuld van mijn ongelovigheid.

Mijn vooroordelen zijn onjuist, en zoals vaak gebeurd geef ik de schuld aan iets wat er niets mee te maken heeft. Je bent tenslotte Nederlander en je blijft het! Ik sla de Koran van Bill Gates er nog eens op na, “Uw probleem heeft niets met onze software te maken”. Daarmee plaats ik “uncle Bill” op de lijst van software terroristen. DOS was al niet veel maar Windows leeft een onbegrijpelijk eigen leven. Begonnen als een soort van waterhoofd-menu-systeem om DOS ook toegankelijk te maken voor de gebruiker, neemt het nu alle controle over enige logica uit handen, en gaat zijn eigen gang. De vierde poging loopt goed, ik ben al 39 minuten onderweg naar een werkend systeem, mag niet baten want 4 minuten vóór de voltooiing stopt het er weer mee.

Ok, een hardware probleem dus, wat anders? De DVD drive is al wat oud dus die maar eens even wisselen met één uit de andere ( ook kapotte ) PC. Geen verandering, Windows blijft gewoon “ergens” steken. Het zal de voeding toch niet zijn die te heet word? Ik schroef de voeding uit de PC, open het ding en zie een deken van stof. Het gemiddelde binnenvering matras zou er jaloers op worden. Dus de gecastreerde stofzuiger er maar eens bij gehaald. Ja, een stofzuiger zonder zak. Dyson heet het ding, vrouwen zijn er dol op maar vraag mij niet waarom. Ondanks dat het ding geen “ballen” heeft zitten er toch achterwielen aan. Juist, hoe tegenstrijdig kan het worden?? Kijk, een man zonder benen is een zakkenroller, een vrouw zonder benen een kruimeldief….

Met de zakloze roller zuig ik de voeding van de PC schoon, ja ik weet het, eigenlijk slaat het nergens meer op. Maar voor de € 329,- wat het ding gekost heeft geeft het op onverklaarbare wijze resultaat. De voeding van de PC is schoon, nog maar eens proberen. En na 39 minuten kom ik erachter dat het probleem niet de voeding was.
Wat nu? Ik zie af van de kruimeldief optie en ga harde schijven uitwisselen. Dat geeft ook geen gewenst resultaat. Morgen maar eens verder gaan, soms helpt een nachtje slapen.

Ik heb de inhoud van een harde schijf via de fossiele (maar werkende) PC gekopieerd naar een andere harde schijf. Met en via dus eigenlijk inclusief geen garantie hoop ik dat de data veilig is opgeslagen. Snapt U het niet meer?? Nou, troost je, ik op dat moment ook niet echt. De ene PC heeft een antieke versie van XP, de tweede een onbekende Franse versie en de derde heeft zelfs service-pack 3 niet…
Daar kom je dan aan met je 200 GB schijf, ruimte zat.. maar of het ook gesupport wordt is een ander verhaal. Ik heb geen keus dus neem het risico.

Ik kan doen wat ik wil maar na de zevende poging weigert Weirdows, in alle mogelijke versies, zich volledig te installeren. Vanuit de politiek gezien is de formatie ook geen sinecure, maar om nu het Catshuis te gaan bellen voor advies gaat me een béétje te ver. Als formateur van de onwillige computers probeer ik de formatie rond te krijgen door het moederbord uit de fossiele PC, en daarmee alle vaste waardes van de VVD te implementeren in de PVV, de weigerende computer. Natuurlijk is het wantrouwen groot, en de adaptie van het andere moederbord worden door de connectors van de PVV categorisch geweigerd. Die zijn per definitie niet bereid aan de alternatieve voorwaarden deel te nemen. Met andere woorden, het past niet.

Om nu het koningshuis in de vorm van de voeding ook over te zetten in de “nieuwe normen en waarden” is voor mij als formateur geen optie. Dus terug naar af.
Op de één of andere manier moeten de partijen elkaar gedogen, wat blijft er nog over om de onderhandeling positie te verbeteren? Details!! Ja, dat is het sleutelwoord!
Wat is er nog in de achterban te vinden? Het enige zijn de geheugenbanken… Die kunnen volgens de wet van Bartjes niet kapot, maar wie zegt dat Bartjes altijd gelijk heeft? Het ondermijnen van de achterban zal de onwillende partij wel tot andere gedachten dwingen. Of niet??

Wordt vervolgd,
Nico.