Mijn nieuwe 7, klaarmaken voor de APK.

Dan krijg je de vraag welke banden er op dit moment onder de 7 zitten, ik weet dat het de verkeerde zijn maar ze worden toch vervangen voor nieuwe. Ik schrijf dus de originele bandenmaat op. Alle gegevens van het Duitse kentekenbewijs en de gegevens die op het identificatie plaatje staan. Dat heeft te maken met gewichten en dergelijke. Het geheel moet vergezeld gaan van een aankoopnota, nu was Vlad niet zo schrijverig dus die heb ik zelf maar even gemaakt. In Frankrijk moet je ook de aankoopnota bij de Prefectuur ( het provinciehuis) overleggen als je een auto op je naam wilt registreren en een kenteken wilt hebben. Bestaat dat papiertje niet dan zorg je er maar voor dat die gaat bestaan. Dezelfde dag kan de aanvraag voor een certificaat de deur nog uit.

Inmiddels heb ik de C5 nog niet terug gezien, Mick had nog een klusje in Keulen en is daar met onze C5 naartoe gegaan. Het zat schijnbaar tegen want een week later kwam hij pas terug naar Frankrijk. Wat voor werk hij doet is mij totaal onbekend maar het zal wel belangrijk genoeg geweest zijn. Plaatjes verkopen kan ik me niets bij voorstellen. Enfin, hij komt uiteindelijk de poort binnen rijden en het lijkt wel of hij 10 kilo is afgevallen. Mijn eerste reactie was dat het wel zwaar moet zijn om als overjarige hippie de vrouwtjes bij te houden, al dan niet tegen betaling. Hij lacht wat schaapachtig en wil na een bak koffie met zijn XM vertrekken. Weinig kans, accu leeg. Dus maar even op gang geholpen dat lijk, de accu laad in ieder geval een stuk beter op als de accuklemmen goed vast zitten. Bij het aansluiten van de startkabels, juist… die van Lepuu, stond ik ineens met de massakabel los in mijn handen.

Eens kijken, wat wordt er bij de APK zoal gechecked? Oh ja, eerst nieuwe banden bestellen. Ik bel mijn bandenboer in Ruffec, zo’n 20 kilometer naar het zuiden. Neemt niet op, zal toch niet op vakantie zijn hè die rubberboer. Na 3 keer bellen ben ik het zat, op internet heb ik een goede prijs gevonden voor de Toyo Proxes T1 Sport, een hele mond vol en een berg rubber in de maten die ik nodig heb. Wel moet ik weten of ze niet bij een gesloten bedrijf worden afgeleverd, het enige wat ik kan doen is erheen rijden. Het is een bedrijf dat nog in de tijd leeft van de tamtam, telefoon zijn ze gewoon nog niet aan gewend. Werken kunnen ze wél, monteren ook bandjes in de maat “meer dan manshoog” en met de breedte van een gemiddelde huiskamer. Apparatuur hebben de boeren wel, goed personeel ook. Het was het eerste bandenbedrijf dat ik in Frankrijk ben tegengekomen waar zonder te vragen mijn achterwielen werden balanceert en dat normaal vond.

Eindelijk heb ik die aangeklede spijker van een eigenaar gevonden, had zich achter een persluchtslang verstopt… Mijn eerste vraag was of hij nog vakantieplannen had, met een vraagteken op zijn gezicht tot gevolg. Ik leg uit dat ik banden op het internet heb gevonden voor mijn 7 en dat ik wil dat hij ze eronder legt. De getailleerde tuinslang trekt nogmaals een bekkie, “waarom koopt U ze dan niet hier”? Tja, dat ligt eraan, wat is jouw prijs dan? Twee banden in die maat en 2 in een andere maat van dat en dat merk. De TL-buis glijdt tussen de deur van zijn kantoor door zonder deze verder dan 10cm te openen en begraaft zich voor de eerste 15 minuten in het beeldscherm van zijn computer. Dan begint de paperclip ineens te praten, ik schok me rot want ik was al half in slaap gevallen. Hij kan de banden leveren voor 7 euro méér dan ik ervoor via internet zou betalen. Nou doe dat dan maar, ik wil wel een parallelisme erbij, de Franse uitdrukking voor uitlijnen. Geen enkel probleem en we sluiten de deal. De banden zal hij binnen 3 dagen hebben dus voor mij tijd zat, ik zit toch nog op het certificaat te wachten.

Oh ja, die APK. Wat gaan we nog meer checken? Remmen, natuurlijk! Achterwielen eraf en eens kijken naar de remblokken. Waarom de achterwielen eerst? Nou, aan de voorkant zitten nieuwe schijven met blokken dus dan ga je aan de achterkant beginnen. Ook omdat er na ruim 1000 kilometer nog steeds sporen van roest op de achterschijven zitten, dat doet vermoeden dat de remkracht daar minimaal is. Het was geen overbodige luxe, de remklauwen stonden redelijk vast en de blokken zaten nog net niet op slijtindicator. Vervangen die handel, nieuwe schijven had ik al liggen inclusief nieuwe blokken en remslangen. Andere remklauwen ook, maar dat alles is de remmerij van een 750. Heb ik ooit eens overgenomen om op mijn oude 7 te zetten maar die blokken wilde maar niet verslijten. Zowel voor als achter heb ik ruim 2 jaar en 100.000 kilometer gewacht tot het moment van vervanging aangebroken was, dat heb ik niet mogen meemaken. Nog voor de blokken op waren besloot de oude 7 een soort van haat – liefde relatie aan te gaan met een betonnen paal. Dat ik min of meer alles nieuw had liggen kwam goed uit, de remklauwen moesten gereviseerd worden maar dat is een kwestie van een paar rubbertjes.

Wordt vervolgd.
Nico.