Kerstmis, eerste versie.

Kerstmis.

Tja, het is de tijd van het jaar maar wat moet je er eigenlijk van zeggen? De geboorte van Jezus Christus, het moet toch wel een speciale gozer geweest zijn want hele volksstammen vieren 2012 jaar na dato nog steeds zijn verjaardag. Daar ben ik natuurlijk geen uitzondering op dus we doen vrolijk mee aan de gekte die de feestdagen met zich meebrengen.

Als allereerste wordt er een stuk natuur gerooid en de dennenbomen zijn in maten en soorten verkrijgbaar, van de Noorse blauwspar tot de ordinaire den. Met of zonder kluit, kan je nadat hij 4 weken bij de kachel heeft staan zweten de graat nog in de tuin planten om hem het volgende jaar weer uit te graven en nogmaals 4 weken te mishandelen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het uitgraven maar een aantal malen lukt, op een bepaald moment is het ding zo groot geworden dat er een graafmachine bij moet komen om het boompje uit de grond te krijgen. Tijd voor een kunstboom.

Wat een naaldboom met kerst te maken heeft heb ik door de jaren heen nog niet kunnen ontdekken, aan de oostkant van de middellandse zee groeien die echt niet.
Nee, ook 2012 jaar geleden niet. Dat het er rond eind December wel eens vriest kan ik me voorstellen, een os en een ezel ook wel maar geen den met ballen en lampjes erin. Maakt niet uit, we doen er gewoon zoals “normale” mensen aan mee. De ballen uit de schuur halen en het feest kan beginnen. Nou ja feest, het heeft nogal wat voeten in de aarde voordat het kreng staat. Is die klus eindelijk geklaard dan zijn we weer lief tegen elkaar.

De kerstversiering wordt gestaag uitgebreid. Overal zitten dan ook nog eens lampjes in en we zijn niet de enigen die dat hebben, de afgekeurde kerncentrales in de Elzas worden alweer opgestart om ons van de nodige stroom te voorzien. Kerst vieren heeft zijn prijs, stop er nog maar een reactor staafje bij want de familie van den Bos heeft ook weer kerstversiering. Dat wordt dan weer goedgepraat door te roepen dat kernenergie de schoonste energie is die bijna onbeperkt opgewekt kan worden. Ja hoor, geloof je het zelf? Echter een geheel legale uitleg in de kerstperiode.

De lokale bouwmarkt is gedeeltelijk omgetoverd tot kerstmarkt, alleen de omzet aan verlengsnoeren schiet al door het plafond. Oh ja, doe er ook nog maar een doosje 25 ampère zekeringen bij want we willen natuurlijk niet in het donker komen te zitten. Of de bedrading het allemaal leuk vindt blijft afwachten, wat ik wel weet is dat de kilowatt/uur meter sneller draait dan de gemiddelde ventilator.En dan hebben we met de kerst natuurlijk gasten waardoor ook de magnetron en de elektrische oven tegelijk aanstaan, samen met de vaatwasser en de extra elektrische kacheltjes in de verschillende gastenkamers. Het zal me een klap geven! De rekening bedoel ik.

Nog even over die verlengsnoeren gesproken, die zijn volledig zinloos. Aan alle kerstverlichting zit tegenwoordig zo’n adapter vast die in zijn eentje 3 beschikbare gaten afdekt, dus wat doe je dan? Je prikt in het laatst beschikbare gat nog een verlengsnoer met 5 van die gaten erin. De filosofie achter het adapter gebeuren is dat het veiliger is om de verlichting op zwakstroom te laten werken, er heeft niemand nagedacht over het “in serie zetten” van stroomaansluitingen. En zo wordt in een aantal gevallen de kerstverlichting een “serial killer”. Kerst is het feest van het licht maar zoveel licht dat het huis ervan afbrandt zou ik nu ook weer niet willen.

Ik ben wat afgedwaald geloof ik, het ging over het kerstfeest, de geboorte van de verlosser. Wist je trouwens dat die drie koningen in je kerststal er pas na 6 Januari bij horen? Die waren even de weg kwijt, foutje in de TomTom zal ik maar zeggen. Daarbij kwam er maar één uit het oosten, Bathasar. Die zwarte, Caspar, zou uit Ethiopië gekomen zijn en Melchior uit Europa volgens de overleveringen. Was natuurlijk wel een rotstreek voor ze, wij gooien de kerstboom uiterlijk 6 Januari het huis uit en dat is precies het moment dat die drie aankwamen. Jammer jongens, jullie hebben het feest gemist. Oh wacht even, jullie hebben cadeautjes bij je? Dat is natuurlijk een ander verhaal en daarom mogen jullie tot op de dag van vandaag gewoon in de kerststal staan. Oh ja, officieel waren het magiërs maar wijzen sprak meer tot de westerse verbeelding, daarna zijn ze in kerstliedjes tot koningen verheven.
De vierde wijze, Artaban, heeft alleen een lege stal aangetroffen omdat hij teveel treuzelde onderweg om hulpbehoevende te helpen, hij wordt ook nergens genoemd omdat hij ongeveer drie jaar te laat was voor het feestje.

Ik moet mijzelf even corrigeren, eigenlijk hadden de drie koningen wel degelijk de allereerste versie van een TomTom, er was een ster die hen naar Bethlehem leidde. De ongelovigen zien daar niets in, zoals mijn opa zei: “Het onweerde toevallig boven die stal, dat vertellen ze er niet bij”. Verwijzend naar een kerstliedje wat als tekst heeft: “Daar schoten 3 stralen uiteen.”.

Er zijn wel meer dingen die mij bezig houden, de gedachte over de “onbevlekte ontvangenis van Maria” bijvoorbeeld, degene die dat vrouwtje zwanger gemaakt heeft moet dan wel een echte droogkloot geweest zijn om geen vlekken na te laten. Soort van bevruchten in poedervorm zoals planten dat plegen te doen. Als ik Jozef was geweest hè, dan had ik toch best een hartig woordje met haar gesproken. Geen smoesjes van “dat kwam van de wc-bril”, als ze die al hadden tenminste. Buiten dat, wat doet zo’n vrouwtje op het herentoilet? Maria: “Ja maar het is heilig lieverd”, Jozef: “ohhh, dan is het goed schat”! Ik kan je uit ervaring vertellen dat een zwangerschap voor bijna alle vrouwen heilig is, daarbij zou ik niet zo’n makkelijke geweest zijn als Jozef . Volgens mij heeft Jozef als timmerman zelf ook wel wat aan de weg getimmerd, een soort van winterschilder maar dan met spijkers. Ja het zat er al vroeg aan te komen voor die kleine. Hout, spijkers, daar hebben we weer een ander feestje van gemaakt.

Het kerstfeest heeft voor de gelovigen onder ons een diepere betekenis dan een kerstboom die in de 19e eeuw uit Duitsland is overgewaaid en het rijk maken van de lokale middenstand. Voor andere gelovigen heeft kerst geen enkele betekenis maar voor een paar daagjes extra vrij van het werk hoor je niemand klagen. Eigenlijk is het in deze moderne tijd, waar integratie en acceptatie op een hoog niveau staan ongepast om de verjaardag van Mohammed niet te vieren. Weer een extra vrij dagje erbij.

Deze tekst is niet bedoeld om welke geloofsovertuiging dan ook in verlegenheid te brengen, het tegenovergestelde is meer van toepassing.

Hoe dan ook, in deze periode van het jaar moeten we over de gehele wereld in vrede kunnen leven. Als het kan de rest van het jaar ook, ik denk dat ik daarvoor een té idealistisch beeld heb van hoe het zou moeten.

Een geweldig goede kerst gewenst,
Nico.