Kerstmis, tweede versie.

Jezus! Ja vader? Het gaat echt fout daar op die bol die ik gemaakt heb in mijn vrije tijd. Oh ja vader? Wat is er aan de hand dan? Ik heb een fout gemaakt mijn zoon, ik heb ze een eigen vrije wil gegeven. Ik heb nog eens geprobeerd om Moses 15 geboden te geven maar die heeft 1 stenen tafel uit zijn handen laten vallen dus er zijn er nog maar 10 over. Ik had beter moeten weten om bij een vondeling, die in een mandje door de Nijl dobberend bij een koninklijk echtpaar belandde, mijn vertrouwen te leggen. Wat moeten we doen vader? Er is weinig dat helpt mijn zoon, ik heb al eens ene Noach een ark laten bouwen en de hele bende onder water gezet. Ik zei dat hij van alle dieren een mannetje en een vrouwtje moest meenemen, toegewijd als hij was heeft hij ook twee muggen meegenomen, rotbeesten. Het beste, mijn zoon, is dat jij naar de aarde gaat en de bevolking van hun zonden gaat redden. Mij best zegt Jezus, maar wat is de opdracht? Je wordt geboren in Bethlehem terwijl het ijskoud is, zo rond de jaarwisseling ongeveer. Daarna doe je wonderen en haal je 12 visser bij elkaar die in je geloven. Moet niet moeilijk zijn want als ze slim geweest waren waren ze geen visser geworden. Leer ze hoe ze moeten schrijven om jouw leven vast te leggen voor het nageslacht. Dan zorg je ervoor dat je de lokale overheid tegen je krijgt en laat jezelf aan het kruis spijkeren.

Jezus heeft echt wel even nagedacht over dit plan, hij is terug naar zijn vader gegaan en heeft twee eisen gesteld. Ik wil er een gewillige vrouw bij, en zo het geschiedde in de vorm van Maria Magdalena. De tweede eis was dat hij na het hele verhaal weer terug naar huis mocht komen. Dat kon maar dat zou dan een ander feest worden. Als verzachtende omstandigheid heeft God twee lieve ouders voor hem uitgezocht, zijn vader zou timmerman zijn zodat hij al vroeg aan hout en spijkers gewend was. Ja leuk, herinner mij er nog maar eens aan, dacht Jezus.

Een ander discussie in de hemel heeft plaatsgevonden voordat het zover was, Jezus vroeg of hun goede vriend Mohammed hierin geen rol zou kunnen spelen maar God had voor Mohammed al een andere taak in gedachten. De andere kant van de wereld zou voor eeuwig aanhanger van hem worden en het Goddelijk driespan met alle mogelijke middelen bestrijden. Een keus moet er tenslotte zijn anders was het zinloos geweest mensen een eigen vrije wil te geven. Jezus denkt er nog eens over na en zegt “Als dat maar niet op moord en doodslag uitdraait”. En juist daarom moet je naar de aarde gaan en jezelf laten martelen. De zonden van alle mensen op je nemen en daarna weer terug naar huis komen.

Er wordt een prettig stel uitgezocht door de aartsengel Gabriël. Bij het eerste stel ving hij bot (was zeker ook visser geweest) maar toen vond hij Maria en Jozef. De Heilige geest had de opdracht het “vieze klusje” te doen. Maria wilde graag een kind en Jozef was thuis niet de moeilijkste als het over “van wie het is” ging. Maria was niet de eerste de beste, zij was nakomelinge van Koning David maar de familie was aan lager wal geraakt. Even lastig was wel dat het paar op weg was naar Bethlehem terwijl ze in Nazareth woonden. Nou ja, dan boeken ze maar een Ibis hotelletje onderweg. De Ibis styles en hotels werden aan het niet getrouwde stel geweigerd, in Ibis budget kon het nog net. Ibis budget was in die tijden niet meer dan onderdak in een stal, wat wij als noodzakelijk ervaren zoals een bad, een bed en een TV was in die tijd een os, een ezel en genoeg stro. Handig als Jozef was had hij in een mum van tijd een wiegje getimmerd Ik weet niet van wie ik het heb maar ik ga ook nooit zonder gereedschap van huis.

De nacht van 24 op 25 December, het is koud en er is een Ibis-stal beschikbaar. Maria had een onbevlekte ontvangenis gehad van de (g)heilige geest en de tijd was gekomen dat de kleine zijn kop de wereld instak. Zijn Goddelijke vader had nog voor vuurwerk en een ster gezorgd zodat een drietal wijzen hem ook terug konden vinden. Eigenlijk waren het er vier maar de laatste had het te druk onderweg om op tijd te komen. In die tijd hadden ze in het huidige Israël een koning die behoorlijk paranoia was, Herodes. Om zijn onmacht als staatshoofd te verbergen duldde hij geen concurrentie en de aankondiging dat er een Jezus geboren zou worden, die koning der Joden zou zijn, maakte hem uitzinnig. Hoe hij het wist is een raadsel maar de 3 wijzen, waarvan er maar één uit het oosten kwam, wist hij te gijzelen. Oh, dacht je dat ze alle drie uit het oosten kwamen dan? Nee hoor, alleen Balthasar kwam van die kant. Casper, die zwarte, kwam uit Ethiopië en Melchior was een Europeaan. Ze moesten de “King of the Jews” vinden en bij hem brengen. In die tijd waren de ondervragingsmethoden nog niet erg geavanceerd en het duurde daardoor tot 6 Januari voordat ze eindelijk bij de bewuste Ibis vestiging aankwamen.

Wat doen die drie wijzen, ook wel koningen genoemd, ze brengen cadeautjes! Ze zijn te laat voor het echte feest maar nog net op tijd om te zien hoe de kerstboom uit de stal gegooid wordt. Door die cadeautjes mogen ze bij ons tot op de dag van vandaag in de kerststal staan ook al waren ze “iets” te laat.

Jezus liet al heel snel van zich horen, de herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in het veld. Totdat er één of ander schreeuwlelijk zijn mond open deed en ze allemaal wakker maakte. Tja, wat doe je dan? Dan ga je natuurlijk op zoek naar het lawaai waardoor alle schapen zo gefrustreerd raakten dat ze zelfs met de wolven in de buurt een feestje gingen vieren. Oké, het was donker en die schapen hebben de wolven niet herkend. Zo ontstaan dus misvattingen, die schapen waren helemaal niet dol op de wolven maar in de kerstliedjes wordt dan meteen geroepen dat de schapen met de wilde dieren samen speelden in de wei. Vrede op aarde, zou mooi geweest zijn maar de feiten liggen anders. Had je de eerste de beste wolf gevraagd hoe het feest bevallen was had je een diepe burp als antwoord gekregen.

Had je op dat moment Maria gevraagd hoe het bevallen was had je een heel ander antwoord gekregen. Zoiets van ”Jezus, dat deed pijn”! Enfin, de teerling is geworpen, er ligt een taak voor hem die hij al kent maar toch heeft hij de moed om het te volbrengen. Dat is een bikkel, nergens bang voor en in staat om zich als mens te gedragen. Nou ja, buiten een paar wonderen om dan. Daarvoor vieren wij het kerstfeest, om eer te brengen aan de verlosser die geen berg te hoog was en geen zee te diep, die zee liep hij gewoon overheen met zijn eikenhouten sandalen.

Vrede op aarde, zou wel eens tijd worden na 2012 jaar.
Een heel gelukkig kerstfeest gewenst en ik hoop dat ik je niet te veel heb geïrriteerd met mijn versie van het kerstverhaal.

Nico.