Het nieuwe jaar.

Iedereen kijkt ernaar uit maar toch met gemengde gevoelens. Dat de zorgverzekeringen duurder worden is geen nieuws meer, dat ook de oldtimer auto’s niet meer onder de vrijstelling van houderschapsbelasting dreigen te vallen houdt menigeen bezig. Vele “voordelen” zullen verdwijnen terwijl het volk niet opgescheept wil worden met een VW Golf waar parmantig een 1.2 liter motortje inzit. Wat wil het volk dan? Brood en gas op de plank! Gas hebben we genoeg, Slochteren is nog lang niet uitgeput al lijkt het dat heel Groningen en Friesland langzaam in het gat wat er overblijft zullen verdwijnen. Van mij mogen alleen het CJIB en de RDW erin verdwijnen als stap in de goede richting, dat stukje van Leeuwarden gaan we toch niet missen maar de RDW is een ander verhaal. Die zijn al een aantal jaren geleden vanuit Veendam verhuisd naar Zoetermeer, jammer. Zo houden we maar één offer over voor het tevreden stellen van de grote gasbel.

Het nieuwe jaar dus, hebben jullie al goede voornemens voor 2013? Stoppen met roken schijnt op nummer 1 te staan, minder alcohol schijnt bij velen ook te leven. Dan stel ik me voor dat je op nieuwjaarsdag rond 2 uur ’s middag’s wakker wordt, met je slaperige kop een sigaret opsteekt en je afvraagt waar die koppijn toch vandaan komt. Langzaam maar zeker, zo halverwege het eerste pilsje, dringt het tot je door dat je het nieuwjaarsconcert gemist hebt en zou stoppen met roken en drinken. Nou ja, dat kan morgen ook nog. Volgens mij is het een slecht plan om goede voornemens te hebben, meestal kan je het toch niet waarmaken. Of dat aan jou als persoon ligt is de vraag.

Minder met de auto op pad gaan, ook zo’n goed voornemen. In plaats van met de auto ’s morgens achter de file aan te sluiten gaan we met de trein. Geweldig idee! Daar sta je dan, 2 januari, het is ijskoud, de pest in omdat je geen sigaretten meer bij je hebt en 3 truien aan om een beetje warm te blijven op dat perron. Overdekt is het niet want dat is op de moderne stations uit de mode, dan komt er een onverstaanbare stem uit de omroepinstallatie die meedeelt dat de trein waar jij toevallig op staat te wachten vertraging heeft. In eerste instantie heb je helemaal niet verstaan wat er geroepen werd maar dan gaan de klapbordjes draaien en de nieuwe vertrektijd van de trein dringt langzaam tot je bevroren hersens door. Nog 20 minuten koukleumen, het gevoel in je tenen is een kwartier geleden al verdwenen, als je aan je oorlellen komt breken ze af omdat ze stijf bevroren zijn, het is zelfs te koud om ergens te gaan plassen ondanks dat de aandrang er wel is. Op onverklaarbare wijze krijg je een ontembare trek in chocolade. Eindelijk komt jouw trein het station binnen rollen, de deuren gaan open maar er stapt niemand uit. Er kan ook niemand meer bij want het treinstel lijkt meer op vlees in blik van Unox dan op openbaar vervoer. Dat komt natuurlijk door de vertraging, de volgende trein zal wel minder vol zijn. En zo sta je daar tot half elf voordat je eindelijk in een trein kan stappen. Langzaam realiseer je dat je niet de enige was met goede voornemens.

Zit je eenmaal in die trein dan hangen daar allerlei luchtjes, omdat je net gestopt bent met roken ruik je die dan ook allemaal! Chanel 5 gemixt met Dior, Nina Richie en Old Spice, ik verzin het niet! Dove, Palmolive en dan heb je er nog steeds mensen bij die gewoon naar zweet ruiken of de avond daarvoor bruine bonen met uien hebben gegeten. In de buurt van de grote steden kan daarbij nog een penetrante knoflooklucht hangen, al met al een onbestemde geur tot aan de voorbestemde bestemming. Kokhalzend vlucht je de trein uit op zoek naar de eerste de beste winkel die sigaretten verkoopt. Dat waren twee goede voornemens tegelijk door de afvoer, de trein ga je nooit meer nemen in het spitsuur en het roken is ook meteen weer op het oude niveau.

Ik begrijp wel waarom mensen vrolijk achter de file aansluiten, je zit warm, muziekje erbij, als het kan een krantje of je gaat mede-filerijders spotten. Heeee, die heb ik nu al drie dagen gezien die rode VW Golf met het 1.2 liter motortje. Je kunt niet begrijpen dat iemand die auto voor zijn plezier koopt maar ergens in je achterhoofd speelt wel dat hij/zij maar één keer per drie weken hoeft te tanken. Automatisch wordt de Golf bestuurder tot milieuactivist gebombardeerd, was het nou nog een 2.0 dan was het leed niet zo groot geweest, de bijtelling is een ander verhaal. In ieder geval beter dan op de trein wachten, dat dan weer wel. Hé, een Jaguar, zou hij het volhouden tot de file over is? Kijk daar, nog een BMW, een 3-tje, welke opties zou die erin hebben? Op de linker baan hoop je dat je langszij kan komen om even naar binnen te kijken maar dat is net niet het geval. Als het doel net bereik lijkt te zijn stopt het verkeer op jouw baan en gaat die andere BMW weer rijden. Ben je na 40 minuten eindelijk bij het doel dan moet je niet vreemd opkijken als er een chagrijnige vent in zit die naar jouw BMW kijkt met een koppie van “proleet, aso en milieuvervuiler”. Positieve reacties krijg je alleen van mede-7-rijders of van vrouwen in het algemeen. Het summum is natuurlijk een vrouw in een 7. Zijn ze jonger dan 23 jaar en blond dan heb je rond 8 uur ‘s morgens statistisch gezien 72,4% kans dat ze net klaar zijn met werken.

De goede voornemens, ze worden je van hogerhand onmogelijk gemaakt. Minder geld uitgeven is een noodzaak, dat is niet je eigen vrije wil, daar heeft de verkwister, uhh de minister van het betreffende ministerie wel voor gezorgd. Roken en drinken is ook duur maar het blijft met mate min of meer betaalbaar. Ik heb ooit een vriendin gehad die zei dat als ik niet zou roken en drinken ik van dat geld makkelijk een Ferrari had kunnen kopen. Op de vraag of zij rookte en dronk was het antwoord: “nee”. Mooi, en waar is jouw Ferrari dan? Op de één of andere onverklaarbare wijze is die relatie de eerste avond al stuk gelopen. Ik wilde een Jaguar voor haar kopen die rookte en zoop, dat viel niet in goede, onbespoten, aarde. Het gevolg was dat niet alleen de aarde onbespoten bleef die avond.

Wees verstandig tijdens de jaarwisseling, doe voorzichtig met vuurwerk want ik wil ook in het nieuwe jaar graag nog lezers overhouden. Let heel goed op kinderen en huisdieren, voorkomen is beter dan genezen. Heb je goede voornemens? Dan kan ik alleen maar zeggen: “Zorg ervoor dat je ze waar kunt maken”!

Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst.

Nico.