Stof tot schrijven.

Stof genoeg in huis met de verbouwing waar ik mee bezig ben maar weinig waarvan ik zeg dat het de moeite waard is om te vermelden. Oké, misschien die munt van 10 centimes uit de tijd van Napoleon de 3e die ik onder de vloer heb gevonden, muntje uit 1863 en alleen in uitmuntende staat iets waard. Je begrijpt het natuurlijk al, dat is dit muntje niet. Ik heb nog wel verder gezocht naar “de schat”, er kwamen nog een six-pence en een Amerikaanse dollar onder vandaan. Net niet genoeg om van te gaan rentenieren. Dus ja, waar moet ik het dan over hebben?

De geschiedenis is afgezaagd, dat is allemaal al eens gebeurd dus er is niets nieuws onder de zon. Ik heb op school dan ook nooit begrepen waarom we zo nodig moesten weten wanneer de 80-jarige oorlog heeft plaatsgevonden of waarom het “tot je ontwikkeling bijdraagt” als je weet met wie Louis de veertiende allemaal naar bed geweest is. De noormannen kwamen uit het noorden, goh wat een verrassing. Later bleek dat een noorman geen viking is, die kwamen weer ergens anders vandaan. Feit is wel dat het allemaal ijskonijnen waren uit het noorden. Lekker belangrijk om te weten. Of dat Bonifatius als een bokking is vermoord, oh nee, bij Dokkum vermoord. Van mij had het net zo goed bij Sexbierum mogen zijn, dan had ik misschien nog een beetje het idee gehad dat het logisch is dat je een geestelijke, koste wat het kost, bij een dorp met zo’n naam vandaan wilt houden.

Nu we het toch over school hebben kan ik je vertellen dat er wel meer vakken zinloos waren, neem nu lichamelijke oefeningen. Daar was ik in het begin heel erg geïnteresseerd in maar toen bleek dat je jezelf in het zweet moest gaan rennen zonder dat daar iets tegenover stond was de lol er al snel vanaf. Bij lichamelijke oefeningen had ik toch een heel ander idee hoor! Goed, je mag er best moe van worden maar het moet wel bevredigend zijn vind je niet? Het gevolg was dan ook dat ik al bij de eerste les op de gang stond, het is verboden aan lichamelijke oefeningen een eigen invulling te geven. Ze roepen al jaren tegen je dat je eens initiatief moet nemen en als je dat dan doet was dat ineens niet de bedoeling. Toen heb ik het initiatief genomen om die lessen niet meer te volgen, weer niet goed natuurlijk en dan mag je op bezoek bij de rector. Cor heette de beste man, juist, cor-rector.

De rector hield je altijd wel bezig, meestal met sommen maken. Dat noemde ze toen al moderne wiskunde, ik was er snel op uitgekeken en ik stap naar Cor toe. Ik vraag hem waarom al die opgaven een andere uitkomst hebben waarop hij antwoordt: “het gaat niet om de uitkomst maar om de berekening”. Nou dan weet ik nog wel een ander sommetje voor je, hoe je die ook wendt of keert daar komt altijd 9 uit. Hij keek me met ongeloof aan, geloof je me niet? Probeer het dan maar eens, neem een getal in je gedachten van 1 tot en met 9, dat noemen we geheel in de stijl de variabele. Heb je er één gekozen? Mooi, vermenigvuldig dat met 3, tel er dan 3 bij op en vermenigvuldig de uitkomst nog eens met 3. Je hebt nu een getal van 2 cijfers, tel die 2 cijfers bij elkaar op en je zult zien dat de uitkomst altijd 9 is! Zo, sommetjes maken was er in het vervolg voor mij niet meer bij. Tja, als het toch om het principe gaat dan is het wel zo mooi als je de uitkomst al weet. Over het principe van mijn som heeft hij het nooit meer gehad.

Eens kijken waar ik het nog meer over zou kunnen hebben, het nieuws natuurlijk! Ik pak zo maar een paar headlines van de laatste paar dagen. Er staat een schoorsteen op de Sixtijnse kapel, dat is wel handig want als de stembriefjes verbrand worden zonder schoorsteen stikt de nieuwe Paus ter plekke. Lubbers licht gewond bij ongeluk, met zijn elektrische auto nota bene. Schroevendraaier in het hoofd van een Pool, hij had niet begrepen dat je gereedschapskoffers kunt kopen om die dingen in op te bergen. Waarschijnlijk hebben ze bij de inburgeringcursus het werkwoord kopen overgeslagen. Kees Tol is de mol, zal me een worst wezen. Politie zoekt naakte automobilist, wat een signalement, erg goed gedetailleerd ook. Willem Alexander stopt als militair. Hoezo? Heeft hij een ander baantje op het oog? Ik dacht altijd dat de koning het hoofd van de strijdkrachten was, zal wel weer ouderwets zijn zeker. Politie moet ervaring bij rellen delen, thuis oefenen jongens!

Laat ik maar ophouden, het nieuws is ook niet veel soeps.

Nico.