Formule1, deel 2.

Het internet, daar moet toch ergens een streaming video van de live race te vinden zijn? Natuurlijk, in Spanje en Engeland wordt het wel uitgezonden. Via goochel vind ik binnen notime de links, nog 1 minuut en ik wil een tweede bak koffie. De eerste de beste live-link die ik aanklik geeft een melding terug dat ik niet geautoriseerd ben om dit te bekijken. Andere proberen, nee hoor dezelfde melding. Hebben de Fransen alle IP-adressen geblokkeerd om de formule1 via een ander land te kunnen bekijken. Nee, nou wordt ie mooi! Met een acceleratie waar de eerste de beste formule1 wagen jaloers op zou zijn stier ik de trap op om het kaartje van Canal Digitaal uit de ontvanger van mijn zoon te slopen. Blijkt dat er op de Astra satelliet geen BBC en ook geen Spaanse zenders zitten. Duitsland dan? Alweer mis! Die zenders zullen vast wel door Canal Digitaal worden doorgegeven maar ik heb geen sport-kaart. Ja, een jaarkaart van de snookerclub maar die lust de ontvanger niet.

Teleurgesteld en kwaad, nog slaperig en sacherijnig ga ik op een slakkegangetje mopperend mijn 3e bak koffie halen. Wat een land zeg. Nu zeg ik dat wel maar ik heb begrepen dat het in Nederland ook niet meer vrij te ontvangen is. Dat is PPV geworden, nee geen politieke partij maar Pay Per View. Dat gaat hier om te beginnen al niet door, ik heb nog zo’n hark op het dak staan om überhaupt tv te kunnen kijken, je weet wel, zo’n visgraat die in Nederland al 25 jaar geleden is uitgestorven. Nee die is niet oud, die hark is pas een jaar geleden geplaatst door mijzelf om de oude hark te vervangen. “Heb je dan geen kabel?” Hoor ik je vragen. Nee, heb ik niet, ja electriciteitskabel en telefoonkabel maar daar houdt het dan ook wel mee op. De telefoonkabel moet je je niet veel van voorstellen, daar kan je dus echt geen boxje op aansluiten om tv te ontvangen. Die kabel is nog uit 1947 en is alleen bedoeld om over te telefoneren. Het internet is hier net zo snel als de gemiddelde bewoner van ons dorp, 85-plus en op 3 benen lopend. Twee van henzelf en een stok om op te steunen. We hebben niet eens gas, ze zijn al 8 jaar bezig om het dorp te voorzien van een gasleiding, de verwachting is dat we in 2019 op de gasleiding aangesloten kunnen worden. Heeft geen nut want de andere kant van die pijp is een open gat, ze moeten eerst nog een gasleverancier vinden die er een verdeelstation wil gaan bouwen. Dus ik verwacht rond 2035 over te kunnen gaan op aardgas. Tegen die tijd is het bij Slochteren ook op en is heel Groningen in het gat van de welvaart verdwenen.

Het is inmiddels half negen, ik heb geen meter van de race kunnen zien. De koffie is bijna op en ik moet nodig naar het kantoor. Het duurt normaal gesproken 20 minuten voordat ik uitgewerkt ben, ik ben nogal traag. Gelukkig heb ik wat te doen in die 20 minuten, kruiswoordpuzzels of ander zinloos tijdverdrijf. 20 Minuten per dag voel ik me net een ambtenaar in mijn eigen kantoor van 1 meter 20 bij 80 centimeter. Het heeft wel een directe verbinding met het riool, de beerput is een paar jaar geleden buiten gebruik gesteld. Oh, je had nog niet begrepen dat mijn kantoor het toilet is?

Zo zie je maar wat je allemaal mist als je Nederland verlaat voor een prettig optrekje, schone lucht en ruimte om te leven. Ruimte inclusief geen kabel-tv maar wel met een telex aansluiting, een pandje uit het jaar 1100 met muren van 60 centimeter dik inclusief geen isolatie. Niet warm te stoken dat hok, ik heb er deze winter al 8 kubieke meter openhaardhout doorgejaagd om alleen de keuken warm te houden. Het voordeel is wel dat je met de boor niet bang hoeft te zijn dat je bij de buren door het schilderij aan de muur heen boort. Dat is me in Den Haag al eens gebeurd, het was best een gênant gezicht om te zien dat de boor precies onder de buik van een stier door het prentje kwam. Ik heb dat schilderij wel even in notime 3-dimensionaal gemaakt maar de buren waren er niet van gecharmeerd, zeikers! Hier hebben we geen buren, tenminste, geen buren die van dezelfde muur als wij gebruik maken, dat heet vrijstaand geloof ik.

Eens kijken wanneer de volgende race is en hoe ik die dan wel kan gaan aanschouwen, ik heb wel een idee. De watermolen waar mijn (onze) vriend Dean woont staat al een jaar leeg. Juist, de Dean van de 530D kronieken. Hij heeft een schotel met ontvanger die ook de BBC laat zien op de tv, het enige probleem is dat het er koud is dus ik denk dat ik zijn ontvanger met kaart maar even confisqueer zolang hij er niet is. Pfff, wat een land zeg hier, de droom van vele Nederlanders om in Frankrijk een huisje te hebben, ik zeg blijf erover dromen dan valt het altijd mee.

Nico.