Pasen.

Een Katholiek feest waarbij gevierd wordt dat de verlosser in de vorm van Jezus Christus aan het kruis gespijkerd wordt. Gezellig feestje, het zijn natuurlijk wel 2 vrije dagen dus we doen eraan mee. Ik ga nu niet de hele bijbel uitspellen maar hetgeen me bezig houdt is waar die langoor met die eieren vandaan gekomen is. De paashaas, ja die! Dus wat doe ik? Ik ga eens goochelen om de herkomst van dat knaagdier te achterhalen. Razend benieuwd waar dat beest die eieren vandaan haalt.

Hier gaan we, de paashaas: “De paashaas is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. Hij is de personificatie van het paasfeest.” Kijk, we liegen al tegen onze kinderen als het om Sinterklaas gaat, de kerstman en de tandenfee. Straks gaan we nog tegen onze kinderen vertellen dat de bezuinigingen in 2013 door de één of andere vogel werden doorgevoerd. Zoiets als: “Geeft niks hoor jongen ( of meisje natuurlijk ), jij kunt het ook niet helpen dat je in een tijd geboren bent waarin spaargeld verdween als sneeuw voor de zon en de huizen geen drol meer waard waren. Dat kwam allemaal omdat er een vogel het binnenhof was binnengevlogen die nogal wat van een kip weg had, die pikte alles wat je je maar kunt voorstellen”. Voor je het weet gaat Rutte de geschiedenis in als de zwarte kip, sterk, meedogenloos en voorzien van een redelijk bezopen beleid. Goed gekleed, dat dan weer wel.

Hoe komt die nephaas aan eieren? Dat schijnt een dwaling te zijn die door de eeuwen heen vermengd is met een andere legende. In Frankrijk, België en het zuiden van Nederland ging het gerucht dat de klokken van de kerk na Witte Donderdag na het luiden vleugels kregen en naar Rome vlogen om eieren te gaan halen. Tja, wat moet je anders uit Rome mee terug brengen hè. De kruidenier op de hoek had zeker geen scharreleieren meer, alleen legbatter-eieren. Plofkip (Rutte) eieren schijnen ontzettend slecht voor je te zijn, niet alleen voor de portemonnee maar ook voor de spijsvertering. Dan vraag ik me toch even af waarom Samson geen lang haar heeft, heeft Rutte hem in de nacht voor de formatie van zijn lokken ontdaan om hem een willoos slachtoffer te maken van het te voeren beleid? Of is het juist andersom en is Samson de drijvende kracht die Rutte de opdrachten geeft? Wie het weet mag het zeggen. Niet echt maar zo loopt het verhaal een beetje leuk.

De politiekhaan steekt de kop weer op hoor, nu we het er toch over hebben mag ik ook wel even melden dat er in onze geliefde landstreek in Duitsland, waar lederhosen en rondborstige serveersters de toon zetten en waar onder het genot van een glaasje bier van 3 liter auto’s ontworpen worden die de naam BMW dragen het symbool van Pasen de haan is. Ik wist dat er aan die Beierse boeren iets niet helemaal jofel was maar om nu een haan in te zetten om eieren te gaan halen gaat me toch te ver. Toegegeven, het is altijd beter dan een haas. Andere Duitse regio’s zetten weer andere dieren in voor het klusje de eieren te halen, zo wordt daar in Thüringen en in Westfalen een vos voor gebruikt. Hoe lang denk je zelf dat een vos erover doet om van Rome weer thuis te komen? Dat beest krijgt honger onderweg en laat die nu toevallig gek zijn op eieren. Dus de kinderen rennen nog voor zonsopgang de tuin in om die verrekte eieren te zoeken en vinden daar een vos die op zijn rug ligt en niet meer bijkomt van de hoeveelheid eieren die hij al binnen heeft.

Dan is Oostenrijk toch het meest nuchtere land, daar laten ze gewoon de kip het klusje klaren, niets Reintje de vos of Buggs Bunny maar gewoon een kip. Biologisch verantwoord op meer dan één manier. Dan moet ik ook nog even kwijt dat er in Bremen hele rare mensen wonen, die denken dat de koekoek die eieren brengt. Biologisch gezien is het eigenlijk niet zo stom. De koekoek legt zijn eieren in het nest van andere vogels dus in dat opzicht kan ik er wel een beeld bij vormen.

Tot slot Australië, jawel, door de vele immigranten is de Paas-traditie daar ook mee naartoe genomen. Nu wil het feit dat konijnen en hazen in Australië een plaag zijn dus om het imago een beetje op te krikken wordt er daar sinds 1968 van de “Easter bilby” gesproken, een langoorbuideldas. Niet op de pianist schieten graag, ik had er ook nog nooit van gehoord.

Uiteindelijk heeft die haas niets met Pasen te maken maar het is ons door de Duitsers in de 16e eeuw wijsgemaakt, net als de kerstboom is het met oosten wind als een soort van besmetting op ons neergedaald. Wat eieren met Pasen te maken hebben wil ik niet eens gaan goochelen, wie weet wat daar dan weer uit gaat komen.

In ieder geval, aan iedereen een heel erg vrolijk pasen gewenst!

Nico.