Elektrische gremlins.

Wat zijn het toch geweldige wagens die 7-serie van BMW. Niets is te gek, alles wat je dacht aan te treffen in een 7 is er ook. Dat niet alleen, er is nog veel meer waar je nooit zelf aan had kunnen denken. Rijden als een vorst in een topklasse auto, heeft af en toe wel wat aandacht nodig maar dat is normaal. De E38 uit de 7-reeks van BMW is dan ook minimaal 13 jaar oud, als ik het over de mijne heb dan praten we over een feestje ergens in maart, 15 jaar daarvoor vond de geboorte van een zwarte E38 facelift plaats met een 4.4 liter V8 motor, uitgevoerd met genoeg zichtbare en onzichtbare opties. Zelfs opties die de fabriek er niet ingebouwd heeft.

Is die E38 dan nog wel origineel vraag je? Bijna, op een setje lagere veren na is het allemaal zo uit de fabriek gekomen. Toch heeft elke E38 het vermogen om gedurende zijn leven wat onverwachte opties zelf te ontwikkelen. Dát noem ik pas vooruitgang, een auto die zichzelf nieuwe kunstjes leert! Vergeet de gemiddelde blindengeleidehond, spatbord-kauwende border(line) collies en ex-politiehonden. De laatste soort kan je makkelijk herkennen aan de kale plek op het hoofd, daar heeft jarenlang een zwaailicht gezeten. Als je hond ineens verpakte poepjes gaat doen dan weet je ook dat er binnenkort iemand voor je deur staat waarvan het spatbord van zijn Aston Martin op duistere wijze ineens zonder problemen grotere wielen accepteert.

Mijn 7 heeft sinds gisteren ook een nieuw kunstje geleerd, eerst dacht ik dat het aan mij lag maar dat was achteraf niet het geval. Nee, hij gaat nog niet uit zichzelf tanken en zelf ervoor zorgen dat alles van binnen goed gesmeerd blijft is er ook niet bij. Ik ging naar de plaatselijke bouwmarkt om kippenvoer te halen, logisch toch? Je moet die kippen ook opbouwen zodat er uiteindelijk een paar lekkere dikke poten overblijven, dus kippenvoer koop je bij de bouwmarkt. Ik had nog wat andere dingetjes nodig en opeens schoot het mij te binnen dat ik de 7 niet op slot had gedaan. Stromende regen buiten dus met diefstal van welke soort dan ook zal wel los lopen dacht ik. Als je het eenmaal in je kop hebt dat het ding misschien niet op slot is loop je toch niet rustig rond in de bouwsuper. Zelfs niet als de gemiddelde leeftijd van de dorpse bevolking ruim boven de gevorderde VUT-grens ligt. 3 Keer AOW met z’n tweeën zo ongeveer.

Uiteindelijk laat je die niet te sturen winkelkar staan en ga je kijken, ja toch? Ik kan niet zeggen dat ik anders ben dus ik deed dat ook. Ik sta recht voor de deur geparkeerd, lekker ruim op 3 invalide parkeerplaatsen. Niet meteen oordelen want ik heb daarmee het minder valide volk een dienst bewezen. Die parkeervakken zijn blauw geschilderd en niet met anit-slip-verf wat levensgevaarlijk glad is als het regent! Ik zie het als mijn verantwoording om ervoor te zorgen dat er niet nog meer geld in deze barre tijden door de overheid uitgegeven moet worden, dus sta ik op die manier actief de volksgezondheid te bewaken.

Er zit alleen een glazen schuifdeur tussen dus ik hoef niet eens de regen in om de 7 op slot te doen, even op het knopje op de sleutel drukken en dan….. gebeurt er niets. Nog een keer dan, weer niets. Uiteindelijk toch de regen in en het ding met de sleutel op slot gedraaid. Zonder verder om te kijken schiet ik weer naar binnen en ga op mijn gemak met winkelwagen en al naar de overige spulletjes die ik nodig heb zoeken. Buiten het feit dat ze niet hadden wat ik zocht, de gebruikelijke rijen bij de kassa, het gebruikelijke praatje van de caissière met de geachte clientèle over kinderen, neven, nichten, achterkleinkinderen en wie er de laatste week zijn huis heeft verlaten om zeker 20 jaar op een andere vaste plek achter de kerk te gaan liggen, onder het genot van het invullen van een cheque die hier bij de bank nog geld waard blijkt te zijn ook ben ik eindelijk aan de beurt. Ik moet me alweer gaan scheren zolang heeft het geduurd.

Regenen doet het nog steeds en niet zo zachtjes ook. De 7 stond geduldig te wachten, hij moet geweten hebben dat ik afgerekend had want de achterklep stond al wagenwijd open. Dát is nog eens vooruitgang en het gemak van een hydraulische bediening! Op het moment dat ik mijn creditcard uit de lezer trek kan de 7 via het beanet en de bankencentrale die toevallig een satellietverbinding heeft met Nederland om mijn aankoop goed te keuren via de navigatie ontvanger weten dat ik eraan kom met een winkelwagen vol kippenvoer. Ik had de sleutel nog niet eens aangeraakt en dan ga ik me toch wel vragen stellen, heeft de NSA mijn auto in de peiling of alleen mijn creditcard maar en hoe linken ze die dan aan elkaar? Via de idiote hoeveelheid brandstof die er via die kaart aangeschaft wordt?

Toen ik bij de 7 aankwam was de inhoud van de achterkoffer al lekker doorweekt, er stond nog net geen laagje water in maar het scheelde niet veel. Er miste na een korte check niets uit de achterkoffer dus hup, die 25 kilo kippenvoer erin gemikt, de klep dicht en die winkelwagen terug gezet, regen of niet ik wil wel mijn euro terug. Ik heb er niet teveel over nagedacht en op naar de volgende bouwmarkt voor de spullen die ze niet hadden. 30 Kilometer verderop kom ik bij de volgende aan. Het water komt nog steeds in grote hoeveelheden uit de lucht vallen en de 7 verrekt het om met het knopje op de sleutel op slot te gaan. Dit keer let ik wel op of hij op slot is, niet dus en ik doe het nogmaals met de sleutel in het deurslot. Op het moment dat ik de zooi op slot draai gaat de achterklep open, helemaal uit zichzelf. Dat geloof je toch niet, zo een optie verzin je niet maar mijn 7 heeft het!

Hou je klep dicht zei ik nog voordat ik op het knopje aan de binnenkant van het kofferdeksel drukte en zodoende de klep liet sluiten. De 7 liet dat zich niet zomaar zeggen en een oude bekende besloot het ongenoegen binnen de electronische circuits op de zijn gebruikelijke wijze kenbaar te maken, na 3 kilometer maar weer eens “Getriebenotlauf”. Hartelijk bedankt, lekker weer, zo kan die wel weer zeker. Als ik mijn 7 ooit verkoop komen er in de advertentie wel een aantal onorthodoxe opties te staan, gevat onder optienummer 666 of zo. Er komt in ieder geval in dat het een 7 is die de geest nog niet gegeven heeft.

Nico.